HERMANN HESSE / SIDDHARTHA

0

 

Adını; Hayatını kendi özünü bulmaya adamış bir karakterden almıştır kitap. Hayatta herkesin amacı vardır ama herkes farklı bir yol seçer ulaşmak için. Kimisi Siddhartha’nın arkadaşı Govinda gibi aradığı şeye o kadar odaklanmıştır ki başka hiçbir şeyi gözü görmez; kimisi de Siddhartha gibi yolun yarısında düşüncesi değişir ve kendi öğretmeni olmaya karar vererek yola tek başına devam eder. Kendisi her şeyi yaşayarak öğrenir, hatalarından öğrenir. Artık Siddhartha kendi yolunun rehberidir. Bu yolda da en önemli şey sabırdır:”Yazmak iyidir, ama düşünmek daha iyi, akıllılık iyidir; ama sabretmek daha iyi.”



Önceleri hep bir bilge önderliğinde amacına ulaşmaya çalışan Siddhartha, bir gün bilgeliğin aktarılamayacak bir şey olduğunu anlar ve kendi yoluna gider. Siddhartha’nın bilgi ve bilgelik ile ilgili düşünceleri ise şöyle:”Bilgi bir başkasına aktarılabilir, bilgelikse hayır. Bilgelik keşfedilebilir, bilgelik yaşanabilir, bilgelik el üstünde taşıyabilir insanı, bilgelik mucizeler yaratabilir, ama bilgelik aktarılamaz ve öğretilemez.” Siddhartha’nın öğretmenlerden uzaklaşmasının sebebi bu düşünceler olmuştur.
Yani Hermann Hesse diyor ki bizlere; kendi yolunuzu belirleyin, bir amacınız olsun bu hayatta ve bu amaca ulaşmak için başkasının izinden gitmeyin. Kendi yolunuzu kendiniz belirleyin.
Ve son olarak da kitapta arayış ile ilgili çok beğendiğim bir bölümü paylaşmak istiyorum:

”Bir kimse arıyorsa, gözü aradığı şeyden başkasını görmez çokluk, bir türlü bulmayı beceremez, dışarıdan hiçbir şeyi alıp kendi içine aktaramaz, çünkü aklı fikri aradığı şeydedir hep, çünkü bir amacı vardır, çünkü bu amacın büyüsüne kapılmıştır. Aramak, bir amacı olmak demektir. Bulmaksa özgür olmak, dışa açık bulunmak, hiçbir amacı olmamak.”

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.