What is Valentine’s Day ?

1

Şimdi size Sevgililer Günü,  nerden gelir nereye gider onu anlatacağım. Sanmıyorum ama sizler de belki biraz kültürlenirsiniz bu vesile ile.

Eski Roma’da şehri kötü ruhlardan kovarak temizlediğine inanılan, böylelikle sağlığı ve bereketi serbest bırakmayı amaçlayan , 13-15 Şubat arası kutlanılan “Lupercalia” diye bir festival vardı. Tabi siz bilmezsiniz bunları ama bu  , Roma Hristiyanlığı resmi din olarak kabul etmeden önceydi.

Her neyse yaz şimdi bunu bir kenara bu bilgi cepte.

MS 268 yılında tahta geçen Roma İmparatoru II.Claudius , ordusundaki asker sayısından memnun değildi.

Etrafındaki devlet insanları da erkeklerin askere gitmeme sebebi olarak eşlerini gösterirler. Bu yüzden vizyoner İmparator II.Claudius ülkedeki bütün evlilikleri yasaklamıştır.

Demekki her dönem böyle şuursuzlar çıkıyor. Hayır yani sanane millet kimle evlenecek kaç çocuk yapacak değil mi ?

Neyse tabi Dünya’da kötüler olduğu kadar iyiler de var. Valentine’i duymuşsunuzdur. Duymayan varsa yazıyı okumaya devam etmesin lütfen ,gerçi en çok onların ihtiyacı var ama neyse,  bu tontiş ablamız pamuk kalpli aziz Valentine , sevgilileri , aşıkları gizli gizli evlendirmeye devam eder. <3 <3

Ama tontiş rahip yakayı bir yerde eleverir. 270 yılında imparatorun emriyle öldürülür ve ne tesadüftür ki 14 Şubat günü gömülür. Ne diyelim mekanı cennet olsun .

Aradan geçer 250 yıl.

İnsanlar hala “Lupercalia Festivali”ni büyük bir coşkuyla kutlar.Ama tabi Roma İmparatorluğu resmi din olarak çoktan Hristiyanlığa geçmiştir. Dolayısıyla kilise paganlıktan kalma bu festivalin kutlanmasından aşırı rahatsız olur.

Kilise önde gelenleri oturup düşünür . Napsak falan filan toplantılar görüşmeler derken akıllarına “Aziz Valentine” gelir.

Az önce de bellirttiğim gibi Valentine 14 Şubatta gömülmüştür.

496 yılında 13-15 Şubat’ta kutlanılan bu festivali sadece 14 Şubat’ta kutlanır hale getirirler.

“Ah Valentine , Vah Valentine” derken

“Bütün sevgililerin koruyucusu Valentine’i analım” derler ve bunu sevgililer günü ve aşkı anma günü haline çevirirler.

Dolayısıyla artık , sevgililer günü her yıl 14 Şubat’ta kutlanır hale gelir.

Yani demem o ki aradan geçmiş 1500 yıl , kapitalizm almış başını gitmiş dolar olmuş 4 lira sen hala yüzde yüz zamlı gül alma peşindesin.

Tebriks sana genç aşık <3 <3 <3

  • Güzel bir bilgi şimdi ise dolar gelgitlerde ve ne olacağı belirsiz.
    Ekonomi aşkı yaşatacak kadar güçlü değil. Şimdi yapacaz bir bunu yaz isterseniz. Toplumun derinden durmayan yarası mağlum 🙂

    Yanıtla
Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.